Taarten bakken en decoreren
Annelies Bobeldijk
Taarten bakken en decoreren
11/25/2023
2 min
0

Verschillende soorten botercreme

11/25/2023
2 min
0

Zwitserse botercrème, Amerikaanse botercrème, Italiaanse botercrème. Daar heb je misschien weleens van gehoord. Maar wist je dat er ook Franse botercrème en Duitse botercrème bestaat.

Het lijkt wel of elk land zijn eigen versie heeft…


Je ziet door de boter het bos niet meer (of zoiets).


Maar wat is nou het verschil tussen deze crèmes?

In dit artikel leggen we het je allemaal uit.


Amerikaanse botercrème

Dit is de meest bekende botercrème en heeft iedereen weleens gegeten.

Deze crème bestaat uit maar twee ingrediënten, boter (klinkt logisch in een botercrème) en suiker.

Het is een dikke crème met een beetje een korrelige structuur.

Supersimpel om te maken.


Zwitserse botercrème

Deze crème wordt ook wel Zwitserse meringue botercrème genoemd. Anders dan de Amerikaanse versie, zit in de Zwitserse variant ook eiwit.

Voordat je het eiwit stijf gaat kloppen, verwarm je deze au bain marie samen met de suiker.

Door het eiwit is deze crème veel lichter en fijner van structuur dan de crème met enkel boter en suiker.

Tegelijkertijd is Zwitserse meringue juist weer wat stijver en steviger dan de Italiaanse en Franse variant en daarom perfect voor het afsmeren en decoreren van taarten.

Zwitserse botercrème is onze favoriet om taarten mee af te smeren.


Italiaanse botercrème

Ook wel Italiaanse meringue genoemd. Italiaanse botercrème lijkt erg op de Zwitserse, alleen gebruik je gekookte suikersiroop om door de eiwitten te mengen.

Het is iets lastiger om te maken, maar het is wel meer weerbestendig en is beter bestand tegen vocht. Dus als je in de warme zomermaanden een taart bakt, kan Italiaanse botercrème de oplossing zijn die je nodig hebt.


Franse botercrème

Als je aan meringue denkt, denk je aan eiwit.

Want… geen spoortje eigeel mag er bij of je meringue is f*cked…

Maar bij de Franse botercrème niet hoor. Daar heb je juist alleen dooiers voor nodig.

De crème krijgt hier een mooie goudgele kleur van en is heel zacht van structuur.

Franse botercrème is door de zachtheid heerlijk als vulling, maar je kunt het niet gebruiken om je taart mee af te smeren.


Duitse botercrème

Duitse botercrème lijkt een beetje op de good-old custard.

Het heeft een romige structuur, is geel van kleur en is behoorlijk zoet van smaak.

De Duitse crème maak je door boter te mengen met banketbakkersroom. Door de room kan de crème snel smelten en is daarom geschikter als vulling, dan om mee te decoreren.


Wat is jouw favoriete botercrème?










Reacties
Categorieën