Invriezen en bewaren, wat kan wel en wat kan niet?
Invriezen en bewaren van decoratie, biscuit, botercrème en vulling. Wat kan wel en wat kan niet?
De deadline nadert en de stress slaat toe. Je moet nog zoveel regelen, voordat je taart af is.
Biscuitbeslag maken, afbakken, vullingen maken, botercrème voorbereiden, decoreren.
Al met al is het een heleboel werk en je hebt gewoon niet altijd de tijd om dat allemaal op dezelfde dag te doen.
Komt dat even mooi uit. Dat hoeft ook helemaal niet.
Een goede voorbereiding is het halve werk en weet je wat het leuke is?
Het grootste gedeelte van je taart kun je van tevoren voorbereiden. Geloof mij, de vriezer is je beste vriend tijdens het bakken.
Decoratie voorbereiden en bewaren
De decoratie kan je alvast maken, mits je het in een goed afgesloten verpakking bewaart, anders wordt het keihard. Zipzakjes zijn een prima plek om je voorbereide decoraties in te bewaren. Je kan je decoraties wel 3 tot 6 maanden bewaren.
Biscuit voorbereiden en bewaren
Maar ook het biscuit kan je prima van tevoren maken. Je laat het gewoon even afkoelen en daarna, hoppetee, de vriezer in.
Dat doet niets af aan de smaak, sterker nog, veel mensen vinden het zelfs lekkerder nadat het in de vriezer is geweest.
En daarbij, een biscuit uit de vriezer werkt veel makkelijker dan een verse biscuit. Het snijdt namelijk veel makkelijker dan een biscuit die net uit de oven komt. Je zal zien dat wanneer je een net afgebakken biscuit wil snijden, je aanrecht bommetjevol met kruimels komt te liggen.
Heb je bij een biscuit uit de vriezer veel minder last van.
Over het algemeen geldt: vier tot zes uur nadat je je biscuit uit de vriezer hebt gehaald, is deze klaar om verder afgewerkt te worden.
Botercrème voorbereiden en bewaren
Wist je dat je ook je botercrème kunt invriezen? Handig hè? Zo kun je bijvoorbeeld in één keer een lading botercrème maken die je voor meerdere taarten kunt gebruiken en het scheelt je ook gewoon een hoop werk op de dag dat je je taart wil afmaken.
Maar let op, er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten bij het ontdooien en gebruiksklaar maken van je botercrème.
Besteed hier voldoende aandacht aan, anders heb je een flutbotercrème en kun je het strak afsmeren van je taart wel vergeten.
Haal de botercrème de avond voordat je het nodig hebt uit de vriezer en leg het in de koelkast.
‘s Ochtends zet je de botercrème uit de koelkast, dan kun je het na vier tot 6 uur gebruiken.
Het is belangrijk om dit op deze manier te doen, want zo voorkom je dat je crème in de schift raakt door het grote temperatuurverschil.
Doe de botercrème dan opnieuw in de mixer en laat het eventjes op de laagste stand draaien.
Vul een glaasje met botercrème en laat het smelten in de magnetron. Voeg de gesmolten botercrème toe aan de overige botercrème en laat het draaien.
Door de botercrème 5-10 minuten te laten draaien, vóórdat je het gaat gebruiken, voorkom je dat er luchtbubbels in je crème komen.
Kun je de vulling dan ook invriezen?
Er zullen vast vullingen zijn die ingevroren kunnen worden, maar wij raden het je niet aan. Niks is lekkerder dan een verse, frisse vulling.
En laten we eerlijk zijn, als je decoratie, biscuit én botercrème al klaar zijn, dan hoef je op de dag zelf alleen nog maar de vulling te maken.
Dat moet lukken toch?
Met een goede voorbereiding is het bakken van een taart geen dagtaak meer. Geen stress op de avond voor de verjaardag van je kind, geen paniek in de tent, maar alles onder controle.