Hoe maak je een luchtig biscuit?
5 fouten waarom jouw biscuit droog uit de oven komt en hoe je dat voorkomt
Hoe kan dat nou?
Je hebt keurig het recept gevolgd.
Stap voor stap precies gedaan zoals het beschreven stond.
Maar het resultaat?
Een droge hap, wat je mond uitkruimelt terwijl je het eet.
Hoe bestaat het…??
In dit blog lees je de 5 meest gemaakte fouten, waardoor jouw biscuit niet lekker luchtig, fluffy en om je vingers bij op te vr…. is, maar smaakt naar ouwe taart.
Zodat jij voortaan ook zo'n heerlijk, luchtig biscuit kan maken.
Fout 1 - De ingrediënten
Het lijkt zo makkelijk, een kant en klare mix om je biscuit mee te maken, alleen eieren en water toevoegen en klaar ben je.
Nou dat het makkelijk is, zullen we niet ontkennen, maar de lekkerste biscuits bak je gewoon helemaal zelf.
Buiten het feit dat het gewoon lekkerder is, blijf je ook weg van allerlei E-nummers en is het gewoon het ‘gezondst’ (voor zover een taart gezond kan zijn natuurlijk 😆).
Het belangrijkste bij het kiezen van je ingrediënten is, dat je de juiste bloem kiest. Kies voor het maken van een heerlijke, luchtige biscuit, altijd voor patentbloem.
Patentbloem is wat fijner van structuur dan gewone bloem en patentbloem rijst ook beter dan gewone bloem. Perfect voor de biscuit van jouw zelf gedecoreerde taart.
Let op: Patentbloem bevat wel wat meer gluten dan gewone bloem, dus mocht je voor iemand bakken die hier niet goed tegen kan, is dat wel iets om rekening mee te houden.
Fout 2: Een ingevette bakvorm
'Vet de bakvorm in met boter.'
Nou, die zin staat standaard in alle recepten waar je een bakvorm bij nodig hebt.
Maar ons advies is.
Doe dat absoluut niet.
Door het invetten met boter, wordt het lastiger voor de taart om te rijzen en te groeien en heb je meer kans op een ingezakte biscuit.
En dat wil je niet…
Hoe je je biscuit dan uit de bakvorm krijgt? Zonder dat het aan de rand blijft plakken?
Heel simpel, maak de biscuit rond de randen los met een mes en je haalt je taart perfect uit de bakvorm.
Easy peasy, lemonsqueezy.
Fout 3: Je gaat te snel… of te langzaam
Geduld is ook niet onze sterkste kant, maar het is wel essentieel als je een mooie biscuit wil bakken.
Nadat het eiwit met de suiker is gemixt, meng je het samen met het eigeel.
Mix het eiwit niet te lang. Ongeveer 5 minuten is genoeg.
Als je de suikerkorrels niet meer voelt tussen je vingers, is het goed.
Het helpt als je de suiker lepel voor lepel toevoegt aan je beslag.
Daarna moet je het RUSTIG met de patentbloem mengen. Niet met de mixer, maar met een spatel.
Doe de bloem in 3 delen, door het eimengsel heen spatelen, dan weet je zeker dat je goed zit.
Het is belangrijk dat het ei en de bloem goed gemengd zijn, anders krijg je gaatjes in je biscuit, maar spatel het ook vooral niet te lang, want dan mix je alle luchtigheid eruit en eindig je met een compacte hoop biscuit.
Niet lekker…
Fout 4: Je gaat tussendoor iets anders doen
Zo… je hebt je beslag gemaakt, nu eerst even de kinderen uit school halen en dan kan het daarna de oven in.
Oeps… daar gaat het dus mis.
Na het bereiden van je beslag moet het direct de bakvorm en dan huppakee de oven in.
Doe je dat niet?
Dan heb je straks allerlei luchtbubbels aan de binnenkant van je biscuit.
Fout 5: Je bent te lief voor je biscuit
Dit is de raarste tip die je ooit gelezen hebt, maar het heeft met Ollies Poolse roots te maken en ze heeft van huis uit, van haar moeder, meegekregen dat je even flink met je biscuit moet gooien.
Nou, ik kan je zeggen… Poolse moeders moet je niet tegenspreken, dus we doen het sindsdien maar gewoon zo.
Of het daadwerkelijk bewezen werkt, durven we je niet te vertellen, maar wij gooien dus nu ALTIJD en onze biscuit is nog nooit ingezakt, dus doe er je voordeel mee.
Dus:
Haal je biscuit uit de oven, laat hem op de bakplaat staan en laat de bakplaat één keer, van een cm of 30/40, naar beneden vallen.
Klinkt raar, maar het schijnt dat je biscuit daardoor in het midden niet gaat zakken.
Baadt het niet dan schaadt het niet ;)
Wil je weten of jouw taart lekker fluffy en luchtig is? Voel dan even aan de bovenkant. Veert het biscuit terug? Dan is ie perfect gelukt.
Wat is jouw gouden tip om droge biscuits te voorkomen?