Help, mijn botercrème is mislukt

Ben je net een half uur bezig geweest met je botercrème, schiet ie in de schift.

Of hij is te dik. Of hij is te dun…


Wat nu? Weggooien en opnieuw beginnen?


Welnee, je kunt je botercrème vaak gewoon weer fixen.


Help, mijn botercrème is geschift

Wat gebeurt er nou eigenlijk als je botercrème in de schift gaat?

Eigenlijk is het heel simpel, je mixt een aantal ingrediënten met elkaar, maar in plaats van dat het een mooie homogene massa wordt, scheiden de ingrediënten zich van elkaar af.


De nummer #1 oorzaak van schiften, is temperatuur. Als er een te groot temperatuurverschil zit tussen de ingrediënten die je met elkaar aan het mixen bent, gaat je mengsel in de schift.

Het eiwit krijgt het dan niet meer voor elkaar om het water en vet samen te binden.


De nummer #1 oplossing om schiften te voorkomen, is dus simpel. Zorg dat je gebruikte ingrediënten altijd en allemaal op kamertemperatuur zijn. Ook als je later nog iets toevoegt aan je crème, zoals fruit bijvoorbeeld, moet dit op kamertemperatuur zijn.


Maar ja, als je de bovenstaande tip leest is het waarschijnlijk te laat. Waarschijnlijk lees je dit, omdat je gegoogled hebt op: Mijn botercrème is geschift, wat nu? en dan heb je er natuurlijk niks aan dat we je even vertellen hoe je het hád kunnen voorkomen.


Dus hoe fix je je geschifte botercrème?

En let goed op, want dit is onze ultieme en supersnelle tip om je geschifte botercrème te fixen. Vul een glaasje met botercrème en laat dit smelten in de magnetron. Voeg daarna de gesmolten botercrème toe aan de geschifte botercrème en het is binnen no-time opgelost.

Soms is het nodig om dit nog 1 of 2 keer te herhalen.

Geheim van de chef :), doe er je voordeel mee.


Help, mijn botercrème is te stijf

Helaas… Je hebt al je botercrème in je spuitzak gedaan en bent klaar om te decoreren. Maar je kan knijpen wat je wil, er komt geen millimeter botercrème uit.

Je botercrème is te stijf.

Dit is gelukkig heel simpel op te lossen.

Doe de botercrème terug in de mengkom en voeg dan melk op kamertemperatuur toe.

Één lepeltje per keer (anders is ie straks weer te zacht en moet je dat weer oplossen), net zo lang tot de consistentie wél goed is.


Help, mijn botercrème is te vloeibaar 

Blubblubblub, je botercrème lijkt meer op een wit/gele smurrie dan een lekkere crème. Waarschijnlijk was één van je ingrediënten te warm en is je boter gesmolten met als resultaat een vloeibare, slappe crème.

Maar, no worries, ook dit is gewoon op te lossen.

Zet de mengkom met je slappe smurrie in de koelkast voor ongeveer een kwartiertje en klop het mengsel daarna verder.

Is het daarna nog te slap?

Zet het dan nog een kwartier in de koelkast en daarna kun je het mengsel verder kloppen en zal je merken dat het zijn stevigheid weer terugkrijgt.


Help, mijn botercrème zit vol met luchtbellen

Soms merk je dat er allemaal luchtbellen in je botercrème zitten. Een soort gatenkaas, maar dan anders.

De oorzaak van dit probleem is vaak dat de botercrème, na het toevoegen van de suiker, met een te hoge snelheid is opgeklopt.

Vervelend, maar geen ramp, want dit los je op door de botercrème in een luchtdichte verpakking te plaatsen. Vervolgens laat je dit een minuut of 20 op kamertemperatuur tot rust komen.

Daarna doe je de botercrème terug in de mengkom en laat je het opnieuw OP LAGE SNELHEID mixen.


Probleem opgelost 🙂


Wil je weten hoe je je botercrème na het invriezen weer goed krijgt? Klik dan op deze link, daarin staat precies beschreven hoe je botercrème ontdooit, zodat het niet in de schift gaat.